DONKER KEENT

 

“Donker Keent” is een spannende meeslepende voorstelling die zich afspeelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in en rondom Keent. Het laat de rol zien van vliegveld Keent, toen bekend onder de naam Airstrip B-82 Grave. Ook geeft het de boodschap mee dat vrijheid een zeer kostbaar goed is waar we te allen tijde zuinig op moeten zijn.

 

Het verhaal

De voorstelling met als subtitel “Bevrijding van vervlogen angsten” is een fictief verhaal gebaseerd op historische feiten. Het is 1944 en ons land is bezet door de Duitsers. Niet alleen in ons land maar in vele landen over de hele wereld laat de Tweede Wereldoorlog diepe sporen achter.

Een boerengezin in Keent heeft het niet breed. Hoewel het dagelijkse leven door blijft gaan, heeft de oorlog nog meer beperkingen opgelegd. Spanningen lopen op wanneer er dagelijks vliegtuigen overkomen richting Duits grondgebied. Wanneer de nabij gelegen landingsstrip weer in gebruik wordt genomen, wordt de oorlogsbeleving heftiger. Is het begin van het einde daar?

Een Joods gezin zit ondergedoken in Amsterdam. Vrijheidsberoving gaat zijn tol eisen. Kunnen zij als gezin bij elkaar blijven? Iedere dag angst ervaren om ontdekt te worden wordt ondraaglijk. Elk nieuw adres vergt weer aanpassing. Wanneer houdt dit op? Kunnen zij ooit weer hun normale levens oppakken?

Hoe moet het voelen om als 20-jarige soldaat voor het eerst buiten je eigen land te komen en daar, op een militair vliegveld, te moeten strijden tegen een onbekende vijand op onbekend terrein! Zal iedereen van je eigen bataljon het overleven? Wat staat er te wachten en kan de tegenstand gebroken worden? Eén ding staat vast: je moet blijven geloven in de overwinning!

Oorlog verbindt mensen op een bijzondere manier. Alle personen beleven de oorlog en angsten op hun eigen wijze. Wat kan vriendschap betekenen? Kun je angst overwinnen? Hoe beïnvloedt de oorlog hun levens en wanneer kunnen zij ooit weer een normaal leven leiden?

Zal de mensheid ooit van oorlog leren?